Asigurari viata
Asigurari Online
Asigurari de viata
Asigurari persoane
Asigurari auto RCA
Asigurari auto CASCO
Asigurari raspunderi civile
Asigurari imobile, locuinte, terenuri
Home > News > Pe termen lung, pietele mondiale de pensii obligatorii au batut inflatia

Pe termen lung, pietele mondiale de pensii obligatorii au batut inflatia

Ca urmare a crizei financiare si economice de o intensitate fara precedent in ultimele decenii, 2008 a fost, cu certitudine, cel mai rau an din existenta sistemelor de pensii private obligatorii, de la infiintarea lor si pana acum.

Cu toate acestea, pe termen mediu si lung randamentele investitionale reale (n.r. ajustate cu inflatia) obtinute fondurile de pensii private obligatorii se mentin, in cele mai multe cazuri, in zona valorilor pozitive, pierderile din 2008 nereusind sa “canibalizeze” rezultatele investitionale obtinute anterior intr-o masura suficient de mare ca sa determine o cadere “sub curba inflatiei” a randamentelor medii multianuale. Aceasta este concluzia care reiese din documentele prezentate de FIAP (International Federation of Pension Funds Administrators), cu ocazia editiei 2009 a conferintei sale anuale.

La nivelul anului 2008, fondurile de pensii din intreaga lume au fost profund afectate, inregistrand o puternica depreciere a activelor. Practic, in istoria sistemelor de pensii private obligatorii, 2008 a fost de departe cel mai rau an, cu minime istorice ale randamentelor investitionale.

Totusi, in comparatie cu alte institutii financiare, expunerea fondurilor de pensii pe activele “toxice” a fost aproape neglijabila, principalele cauze care au stat la originea erodarii valorii activelor regasindu-se in caderea generala a burselor si, in anumite cazuri, in evolutia defavorabila a cursului de schimb fata de USD. Ca urmare, tendintele crescatoare inregistrate pe pietele mondiale de capital in ultimele luni au inceput sa se reflecte si intr-o “reapreciere” a valorii activelor din portofoliu, ceea ce indreptateste opinia ca, pe termen mediu si lung, fondurile de pensii vor recupera masiv din pierderi.

In America de Sud, fondurile de pensii private obligatorii din Peru, Chile si Uruguai au inregistrat in 2008 cele mai scazute valori ale randamentului real anual din toata regiunea. Cu toate acestea, la nivelul intregii lor durate de existenta, de 15, 27 si respectiv 12 ani, randamentul mediu anual a depasit cu peste 7,5% rata inflatiei.

In Europa Centrala si de Est, Polonia, cea mai importanta si relevanta piata de profil din zona, a consemnat un randament real negativ de 17,6% in 2008, dupa ce in 2007 reusise sa furnizeze participantilor un randament investitional cu 3,6% peste inflatie. Chiar si in acest context, pierderile din 2008 nu au reusit sa coboare media multianuaa a randamentelor sub nivelul inflatiei. Astfel, la nivelul celor 9 ani de activitate a fondurilor de Pilon II, clientii acestora puteau conta pe un randament investitional care depasea cu circa 6,3% inflatia.

In ansamblu, pierderile din 2008 au determinat o reducere a valorii randamentului mediu multianual, in termeni reali, care variaza intre 1 si 3 puncte procentuale, in conditiile in care in unele dintre aceste tari anul 2008 a adus si o crestere semnificativa a ratei inflatiei, ceea ce afecteaza, de asemenea, randamentul real.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>